Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

2013.08.06. 14:25 Sportszemüveg

Relax napszemüveg R5359C_11.jpg

Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja. Bár nem látható, de a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket. Budapesten a legrosszabb a helyzet.

 

Budapesten, Pécsett és Győrben a legrosszabb a helyzet

Budapest külső kerületeiben lényegesen az egészségügyi határérték felett alakul a nyári szmogot jelző talajközeli ózon koncentrációja. Az ózon irritálja a szemet, és a nyálkahártyát, de súlyosbítja a pollenallergiát is. Ráadásul számos más, veszélyes légszennyező anyag jelenlétét is jelzi, köztük a daganatkeltő peroxi-acetil-nitrátét.

 

Az országban Budapesten a legkedvezőtlenebb a helyzet. A tegnapi napon, a Gilice téren az ózon koncentrációja 144 ug/m3 volt, miközben az egészségügyi határérték 120 ug/m3. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása pedig csak 100 ug/m3 tart elfogadhatónak. Hasonló a helyzet Pesthidegkúton is, míg a város belső kerületeiben egyelőre a határérték alatt maradnak az értékek.

 

Vidéken Pécsett a legmagasabbak a koncentrációk, a Boszorkány úti mérőállomáson 155 ug/m3-es koncentrációt regisztráltak a műszerek. De határérték felett alakul Győrött (123), Veszprémben (137) és Székesfehérváron is az ózon koncentrációja. Miskolcon és Debrecenben pedig kevéssel határérték alatti értékeket jegyezhettek fel.

 

A kertvárosokban és a peremkerületekben magas a koncentráció

Más településekre is igaz, hogy a külső lakóövezetekben magasabbak a koncentrációk. Ennek oka az ózon egyedi tulajdonságaiban rejlik. Az ózon az erős UV sugárzás hatására jön létre, főként az autók kipufogógázaiból átalakulva. A belvárosban azonban ezek a gázok részben el is bontják az ózont, míg ha szél a kertvárosi területekre elszállítja az ózont, akkor ott, nincs ami lebontsa ezt a légszennyező anyagot, így feldúsul. A nyári szmog tehát nem annyira a belvárosokat, hanem a lakóövezeteket sújtja.

A szennyezőanyag koncentrációjának jellegzetes napi menete van, a déli óráktól kezdve este hét óráig a legmagasabbak a koncentrációk, utána meredeken csökken a szennyezőanyag mennyisége a légkörben. Ennek az oka, hogy keletkezéséhez a nap sugárzása szükséges.

 

Károsítja a szemet, de komolyabb hatásai is vannak

Mivel a nyári szmog, a hőséggel és a magas UV-sugárzással együtt jelentkezik, nagyon megterheli szervezetünket. A három hatás egyszerre jelentkezik, és ez még egészséges felnőttek számára is komoly kihívást jelent.

A szemet irritálhatja a magas ózonkoncentráció, de az UV-sugárzás is komoly károkat okozhat. Rövidtávon begyulladhat a szem, hosszú távon szürkehályog kialakulását is eredményezheti, ezért is érdemes napszemüveggel védekezni az UV sugárzás ellen.

A hőség a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli meg legjobban, de a talajközeli ózon magas koncentrációja is növeli a halálozási rátát. Az Európai Bizottság felmérése szerint évente több tízezer ember idő előtti halála köthető a magas ózonszennyezettséghez.

Ráadásul a parlagfű pollenjének koncentrációja is egyre magasabb. Az ózon, mivel irritálja a légzőrendszert, a pollenallergiára is negatívan hat.

Szólj hozzá!

Címkék: szmog UV UV sugárzás

A bejegyzés trackback címe:

https://gimpexsport.blog.hu/api/trackback/id/tr245447627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása